GP Monaco 2024: tijden en alles dat je moet weten! (2024)

De GP Monaco 2024 gaat dt weekend van start. Check hier alles dat je moet weten over de prestigieuze race.

Na de ene Europese knaller (Imola) staat de volgende legendarische GP al weer voor de deur. We gaan namelijk racen in Monaco! De race in het prinsdom is eigenlijk al jaren zuiver symbolisch en wordt gehouden vanwege traditie “dit doen we altijd zo”, maar eigenlijk kan het anno 2024 niet. Aangezien het de race is die het minst onder vuur ligt bij de FOM, kunnen we ervan uitgaan dat de komende jaren hier nog gewoon een GP gehouden wordt.

Agenda GP Monaco

Voordat we alle ins en outs met je he doornemen, hebben we hier eerst de agenda voor je. Zo laat begint de GP van Monaco 2024:

24 Mei

  • 13:30 – 14:30 | Eerste vrije training
  • 17:00 – 18:00 | Tweede vrije training

25 Mei

  • 12:30 – 13:30 | Derde vrije training
  • 16:00 – 17:00 | Kwalificatie

26 Mei

  • 15:00 – 17:00 | ’Race’ (78 ronden durende parade van pole position-winnaar)

GP Monaco

Vanwege traditie rijden we hier elk jaar. De eerste GP werd in 1929 verreden en destijds gewonnen door William Grover-Williams in zijn Bugatti. Inderdaad, lang voordat het officiële F1-kampioenschap van start ging. Van 1938 tot en met 1947 was er geen GP in Monaco vanwege de Tweede Oorlog en de naweeën ervan. De eerste race in het F1-kampioenschap (1950) werd gewonnen door Juan Manuel Fangio. Van 1955 is de GP van Monaco vaste prik op de kalender, want alleen in 2020 gooide Covid19 roet in het eten.

Ayrton Senna won de GP maar liefst 6 keer, Schumacher 5 maal en Lewis Hamilton ‘slechts’ driemaal. Verstappen heeft de race al tweemaal op naam staan. Van alle teams is McLaren verreweg het meest succesvol hier, met 15 overwinningen, maar helaas stamt de laatste ui 2008. Ferrari won hier tienmaal (de laatste in 2017).

Het circuit: Circuit de Monaco

Het is de meest bijzondere baan van de kalender. Eigenlijk kan dit namelijk gewoon niet, zo’n baan. Het is namelijk eigenlijk veel te klein voor deze auto’s. Het is smal en gevaarlijk, want er zijn nauwelijks uitloopstroken. De baan is slechts 3,337 km lang en kent 19 bochten. De coureurs rijden met de klok mee. Inhalen is eigenlijk onmogelijk als er niets raars gebeurt. Zelfs met 160 pk minder (elektromotor van Daniel Ricciardo) of volledig versleten banden (Lewis Hamilton) win je, zo lang je maar voor staat op de anderen.

Dit zal ervoor zorgen dat de race vooral een formaliteit is, want de kwalificatie is van groot belang. Dat is namelijk de beste manier om posities te winnen. Soms bij de start, maar dan staat het wel min of meer vast wat de uitslag gaat worden.

GP Monaco 2023

Kwalificatie

Max Verstappen pakte pole met een tijd van 1:11.365 in een van de mooiste kwalificatiesessies ooit.

Snelste ronde

Die was voor Lewis Hamilton, tijdens ronde 33 (ha!) deed hij er slechts 1:15.650 over.

Podium

Max Verstappen won de race voor Fernando Alonso en heel verrassend Esteban Ocon. Het verschil was echter wel enorm. Verstappen had een voorsprong van bijna 28 seconden op Alonso en die had weer bijna 10 seconden op Ocon.

GP Monaco 2024

Bekijk hier alle relevante informatie die je maar kunt weten voor de race in Monaco.

Wat is de stand bij aanvang van de GP Monaco 2024?

Max leidt het kampioenschap, evenals Red Bull. Daarachter is het wel spannend hoor. De Scuderia Ferrari en het team van McLaren vechten om P2. De strijd is interessanter dan dat deze lijkt.

Welke banden neemt Pirelli mee voor de GP Monaco 2024?

Net als vorige week zo zacht mogelijk. Dat betekent de C3, C4 en C5-banden. C3 is hard (wit), C4 is medium (geel) en C5 is soft (rood). Monaco is een stratencircuit, dus dat betekent dat de baan enorm zal evolueren als de F1-auto’s (en die van de andere klasses die er trainen, kwalificeren en racen) eroverheen gaan. Monaco is absoluut niet hard op de banden, dus hele lange stints zijn mogelijk.

Welke strategieën zijn er mogelijk voor de GP van Monaco?

Eigenlijk is er maar eentje die goed is voor de winst: zorg dat je pole pakt en slechts 1 keer stopt. Verder maakt het eigenlijk niet uit. De kans dat er een safetycar komt, is vrij groot: een foutje eindigt bijna altijd in crash in de armco.. Dus in principe klap je altijd mee met de safetycar als deze naar buiten komt.

Weersvoorspelling van de GP Monaco 2024

We gaan een woord zeggen dat je veel gaat horen: microklimaat. Monaco ligt in een baai met hoge bergen eromheen. Het weer in Monaco kan dus enorm afwijken van het weer in de regio.

  • Vrijdag: Bewolkt, 20 graden, windkracht 2-3 ZZO
  • Zaterdag: bewolkt, 20 graden, regen rond de middag, windkracht 2-3 ZZW
  • Zondag Zonnig, 22 graden, droog, windkracht 2 ZZW.

Kansen Max Verstappen GP Monaco 2024

De laatste paar races is duidelijk geworden dat het verschil tussen Red Bull en McLaren (plus Ferrari) een stuk kleiner is geworden. Dit geldt voornamelijk op iets langzamere banen. Je kan dus verwachten dat het beeld dat we zagen, doorgezet wordt. Veel gaat afhangen van de kwalificatie en we weten dat Max Verstappen hier persoonlijk het verschil kan maken. Wel is het zo dat Ferrari (Leclerc) en McLaren (Norris) hier traditioneel ook erg sterk zijn, dus dit gaat nog een spannende kwalificatie worden.

Verrassing GP Monaco 2024

We doen eens gek: Esteban Ocon in de Alpine gaat hier puntjes pakken, evenals Nico Hülkenberg.

Wat zeggen de wedkantoren over de GP van Monaco 2024?

Surprise: die denken wederom dat Max Verstappen de race gaat winnen. Nu is het wel zo dat het verschil kleiner en kleiner is geworden de afgelopen races. Nu staat Verstappen met 4/6 ver voor Norris en Leclerc (1/5 voor beide), maar het verschil is nog nooit zo klein geweest. Opvallend, Piastri (1/11) en Sainz (1/16) hebben meer kans om te winnen dan Pérez (1/18). Houd er overigens rekening mee dat deze cijfers schommelen naarmate de tijd vordert.

Waar kan ik de GP van Monaco 2024 volgen?

Hoeveel wil je mee krijgen van de race en wat mag het kosten?

F1TV

Dit was vroeger nog de manier om Formule 1 te kijken. Nog steeds wel, alleen is het financieel niet echt meer interessant. F1TV kost je 11,99 per maand in plaats van een vast bedrag per jaar.

Viaplay

De reden dat F1TV niet meer interessant is, is vanwege Viaplay. Voor 17,99 per maand heb je namelijk Viaplay. Dan heb je naast sport ook een streamingdienst met oude films, onpopulaire series, buitenlands voetbal en kroegspelletjes (darts).

VPN

Maak het je zelf makkelijk en ga lekker inloggen via Oostenrijk of Luxemburg. Bij Oostenrijk kun je de ORF de race op de site volgen. Of RTL Luxembourg als je via Luxemburg inlogt.

Grand Prix Radio

Op de radiozender van Olav Mol kun je de race ook volgen. Hij doet er verslag van de kwalificatie en de race. Mocht je Olav Mol leuker vinden om naar te luisteren (dan wie dan ook), dan kun je middels sliders het commentaar afstemmen op het beeld dat je voor hebt. Handig, hè?

Streams

Als een VPN te lastig is, kun je ook een stream opzoeken. Denderend zijn ze niet: de kwaliteit is bovengemiddeld matig. Maar ja, het is wel gratis. Check hier wat matige streams.

Voorspelling GP Monaco 2024

Uiteraard heeft onze redactie voorspellende gaven die ze graag met je delen.

Jaap

  1. Leclerc
  2. Sainz
  3. Hülkenberg

De dominantie van Red Bull brokkelt langzaam maar zeker af. Ongetwijfeld zal Max nog vele races winnen dit jaar en kampioen worden. Maar geheel onverwacht is er opeens een beetje spanning terug voor races over wie er gaat winnen.
Ik ga dit keer voor een boude voorspelling en ga ervan uit dat het een lastig weekend wordt voor Max. Ik vertrouw op team rood en ga voor een klinkende dubbelzege voor de Tifosi. En ach, waarom niet Hülkenberg erbij op het podium…

Jaap, voorspelt elke keer BBBeter

Michael

  1. Verstappen
  2. Piastri
  3. Norris

De crux zal hem dit weekend waarschijnlijk bij de kwalificatie zitten. Als Max die niet pakt, dan zou het wel eens wederom een 2e of 3e plaats kunnen worden. Ik denk dat ik maar een keertje op safe ga. Max zal de kwali wel naar zijn hand kunnen zetten en vervolgens iedereen achter zich kunnen houden. Ik zet Piastriop 2 en Norris op 3!

Michael, zet McLaren in het linkerrijtje..

Wouter

  1. Verstappen
  2. Norris
  3. Piastri

Zou het weer een beetje spannend worden tussen de maten Norris en Verstappen? Ik hoop het, ondertussen wordt het steeds duidelijker dat Perez echt niet mee kan.

Wouter, denkt eigenlijk precies hetzelfde als Michael.

Ook interessant!

  • Start GP Monaco 2023 [video]

  • Straf voor Leclerc bij GP van Monaco + weerupdate

  • Start GP Bahrein 2024: dit gebeurde er precies

  • Bizar: Ferrari F40 op jacht geparkeerd in Monaco

Nieuwste artikelen

  • Sportieve Toyota’s zo lang mogelijk NIET elektrisch
  • Gespot – M4 facelift showt zijn nieuwe koplampen
  • Koop deze Nederlandse boerderij met een Bugatti op stal
  • Halve gare probeert donuts met Cybertruck, rijdt publiek in [video]
GP Monaco 2024: tijden en alles dat je moet weten! (2024)

FAQs

Where can I watch the Monaco Grand Prix 2024? ›

The Monaco Grand Prix will air live on ABC and stream on ESPN+. ESPN is the home of F1 this season with 18 out of 24 races airing on either ESPN or ABC, and the remainder airing on ESPN2.

Is Monaco the hardest F1 track? ›

The race circuit is narrow, with many elevation shifts and tight corners. These features make it perhaps the most demanding track in Formula One racing.

Has anyone from Monaco won the Monaco Grand Prix? ›

Ayrton Senna won the race more times than any other driver, with six victories, winning five races consecutively between 1989 and 1993. In the 81 editions of the Monaco Grand Prix, only two Monégasque drivers have won the race, Louis Chiron in 1931 and Charles Leclerc in 2024.

Where can I watch Formula 1? ›

ABC ESPN covers Formula 1 racing throughout the season. If you don't have access to the channel, consider a couple of cord-cutting options. Sling TV's Orange tier is usually $40 a month, but there's a special offer right now that knocks your first month down to $20.

How can I watch F1 Monaco in USA? ›

The main race, which takes place on Sunday, May 26, at 8:55 a.m ET (5:55 a.m PT) will be held at the Circuit de Monaco. The race will air on ABC and ESPN Plus. The entire race weekend, including practice sessions and qualifying, will be shown in the US on ESPN's family of TV and streaming networks.

How much does it cost to watch F1 at Monaco? ›

Monaco Grand Prix ticket prices

Nothing comes cheap when it comes to attending a sports event, especially when it comes to watching an F1 race live and in Monaco. While €80 for a grandstand seat on Friday is not a bad deal at all, the prices quickly go north, with a Saturday ticket costing anything from €440 upwards.

Has Leclerc ever won in Monaco? ›

Leclerc finished runner-up to Max Verstappen in the 2022 World Drivers' Championship. In 2024, Leclerc won the Monaco Grand Prix, becoming the first Monégasque driver to win the race in 93 years.

Who is the favorite to win the Monaco Grand Prix? ›

The race begins at 9 a.m. ET on Sunday and Verstappen is the -125 favorite (bet $125 to win $100) in the latest 2024 Monaco Grand Prix odds. However, Leclerc knows the streets of Monte Carlo well, having grown up there, and is listed at +400 while Norris is priced at +550 in this week's F1 odds.

Can F1 cars overtake in Monaco? ›

Highlights of the Monaco Grand Prix. There are very few spots to make an overtake in an F1 car at Monaco, and even then you need to get your elbows out, or hope the driver you are racing sees you coming.

How much does a Formula 1 car cost? ›

What is the cost of an F1 car? The exact cost of an F1 car is tricky to confirm, but they come to a sum of approximately $15 million USD (€15.8 million) each, according to Red Bull. For the 2024 season, teams are allowed to spend a maximum of $135 million (€128m) on materials and activities related to car performance.

Can I watch F1 for free? ›

How to Watch F1 Online Free With a VPN. One of the best ways to watch F1 online for free is to get a virtual private network (VPN) like ExpressVPN or NordVPN, which will let you access free (legal) livestreams from Belgium's RTBF or Austria's ServusTV.

Is F1 free on Hulu? ›

Hulu + Live TV offers the best TV plan for watching Formula One races. Starting at $76.99 per month, it's the only service that gets you the main ESPN channels alongside ESPN+ at no extra cost. You'll have access to every F1 event in 2024—including practice and qualifying sessions.

Where can I watch F1 2024 for free? ›

Stream free F1 coverage

ExpressVPN offers “internet without borders,” meaning you can tune into an Austrian livestream of the race as opposed to paying for ESPN or ESPN+ for US coverage of F1. All you'll need to do is sign up for ExpressVPN, change your server location and then find the free F1 livestream.

Where can I watch the Monaco Grand Prix for free? ›

TL;DR: Watch the 2024 Monaco Grand Prix for free on ORF, ServusTV, or RTBF. Access these free streaming platforms from anywhere in the world with ExpressVPN. The Monaco Grand Prix could claim to be the most famous race in the world.

Who is showing the Monaco Grand Prix? ›

The race will be shown live on Sky Sports F1 and Sky Sports Main Event, with pre-race coverage starting at 12:30pm BST, ahead of the race start at 2:00pm BST. Autosport will be running a live text coverage of the Monaco GP here.

Where can you see the Monaco Grand Prix from? ›

One of the most popular grandstands at Circuit de Monaco, Grandstand K offers views from the tight Tabac corner through to the first swimming pool chicane. With seats in the upper section of Grandstand K, you'll also have panoramic views of the marina.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Reed Wilderman

Last Updated:

Views: 6223

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Reed Wilderman

Birthday: 1992-06-14

Address: 998 Estell Village, Lake Oscarberg, SD 48713-6877

Phone: +21813267449721

Job: Technology Engineer

Hobby: Swimming, Do it yourself, Beekeeping, Lapidary, Cosplaying, Hiking, Graffiti

Introduction: My name is Reed Wilderman, I am a faithful, bright, lucky, adventurous, lively, rich, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.